Porvoossa Loviisassa ja Sipossa on paikalliset opasyhdistykset jotka kouluttavat matkailuoppaitaan oman paikkakuntansa erikoisasiantuntijoiksi.
Jokainen matkailuoppaista kertoo paikkakuntansa historian ja nykypäivän omalla tavallaan yksilöllisesti kulloisenkin ryhmän huomioiden.

Joukkoon mahtuu laajasti kielitaitoa. Porvoon teema-ja erikoisopastuksia ovat mm. Näsinmäen tarinoita (hautausmaakierros), Naiskohtaloita, Porvoon Valtiopäivät, Arkkitehtuurikierros, Vehreä Porvoo, Salakujetuksen aikaa, Designkierros, Smaku-kierros (Tarinallinen ruokakierros) jne.

Keskikesällä lauantaisin klo 14 järjestetään tunnin pituiset opastukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi alkaen Vanhalta Raatihuoneentorilta.
www.porvoonmatkailuoppaat.fi

Porvoossa opastetaan suomen, ruotsin ja englannin lisäksi tanskan, viron, venäjän, saksan, ranskan, italian, espanjan, portugalin, tšekin ja kiinan kielillä.
Loviisan erikoisuudet ovat kaupunkikierroksen lisäksi mm. kävelykierros Loviisan vanhalla hautausmaalla, kauppiaanlesken promenadi, Ehrensvärdinpolku sekä Virginia af Forsellesin ruukki. Loviisa opastuskielet ovat suomi, ruotsi, englanti, venäjä.
www.loviisanoppaat.fi

Sipoon oppaat ovat erikoistuneet mm. kirkkoihin, maaseutukierokseen suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjän kielellä.
Sipoosta löytyy myös luonto-oppaita, jotka vievät Sipoonkorven kansallispuistoon.

Porvoo Tours välittää oppaita ja laatii ryhmille erilaisia mielenkiinnon mukaisia matkaohjelmia Itä-Uudenmaan alueella.
www.porvootours.fi