IBorgå, Lovisa och Sibbo finns lokala guideföreningar, som utbildar turistguider till specialister på det egna området. Var och en av guiderna berättar om sin orts historia och nutid på sitt eget personliga sätt beaktande gruppens önskemål. Språkkunskapen är bred inom guidekollegiet.

Tema- och specialgudningar i Borgå är bl.a. Näsebacken berättar (gravgårdspromenad), Kvinnoöden, Borgå Lantdag, Arkitekturpromenad, Gröna Borgå, Smugglartiden, Designturen, Smaku-promenaden (en narrativ matrunda) osv.

På sommaren ordnas på lördagar k 14. en guidad promenad på finska, svenska och engelska. Den timmeslånga promenaden startar från Gamla Rådhustorget.

I Borgå kan vi ge guidetjänter på svenska, finska, engelska, danska, estniska, ryska, tyska, italienska, spanska, portugisiska, tjeckiska och kinesiska.
www.porvoonmatkailuoppaat.fi

Porvoo Tours förmnedlar guidetjänsterna och planerar även för varje grupp intressanta program i regionen.
www.porvootours.fi
[email protected]

 

Gudierna i Lovisa har psecialiserat sig förutom på stadsturen, på följande teman: Promenad på gravgården, köpmannaänkans promenad, Ehrensvärdstigen, Virgina af Forelles´ bruk.

Guidespråken i Lovisa är: svenska ,finska, engelska, ryska.
www.loviisanoppaat.fi

 

Sibboguidernas specialitet är kyrkorna och landbygsrundturer på svenska, finska, engelska och ryska. I Sibbo finns också naturguider som tar er ut i Sibbo storskogs nationalpark.